דילוג לתוכן

לחשב פיצול מחדש

הפערים בעמדות מצטמצמים, אז למה הרחובות בוערים? * חלינו בפצלת כרונית, כולא הברקים נתניהו רק מנצל את זה * אם נמשיך ככה, כשהוא ילך הפילוג רק יחמיר * ומכתב לבן במסע לפולין

דוקטור תציל אותי

זה קרה בתחילת הקדנציה של הממשלה הנוכחית. הרפורמה המשפטית הראוייה אך דורסנית מדי יצאה לדרך. נתניהו לא היה בלופ. כוכבי הרפורמה היו יריב לוין ושמחה רוטמן. הפרשנויות התחילו ללרלר שנתניהו איבד את זה ויורד מהבמה, שהוא התעייף. יה רייט.

ההפגנות כמעט ולא היו נגדו. כשהמחאה הצליחה לעצור את הרפורמה, היא מיד עברה לנושא הבא: המסורת היהודית. ערב ה-7/10 הכותרות כבר היו סביב הנושא הרה הגורל של תפילה בהפרדה במרחב הציבורי. אנשים מסרו נפשם ביום כיפור על מחיצת דגלונים בדיזינגוף. אם זה לא היה עצוב, זה היה מאד עצוב.

יש לבני אדם נטייה לערבב סימפטומים עם המחלה. זה אנושי. כשאתה בדיכאון, הסיבות מתחלפות. מי שישכיל ללכת להתערבות חיצונית יגלה שכמו אוויר שמחפש לצאת מבלון עם חור, הטריגרים רק מחפשים תרוץ לפלוט את הדיכאון החוצה. הדרך לדעת זאת: גם כשהמצב רוח סבבה לגמרי, אתה עצוב. במובן מסויים אדם במצוקה נפשית מסתובב עם מגנומטר כדי לחפש מלנכוליה, הסיוט שלו זה להתעמת עם העובדה שהוא בדיפולט של דכדוך.

 

אנחנו עם של מפצלי על

אז הנה הדיאגנוזה של עמישראל: אנחנו חולים בפצלת כרונית.

כשבודקים במחקרי עומק את סוגיות המחלוקת בציבוריות הישראלית, מגלים שהפערים בכלל הולכים ומצטמצמים. בשנים האחרונות נוצרו מרחבי הסכמה בסוגיות מדיניות ביטחוניות (ותודה לתפלצות מעזה), כמו גם בסוגיות דת ומדינה (ותודה למשתמטים אחרי הטבח הקשה בתולדותינו). ישראל היא מדינה שמגדירה את עצמה מרכז ימין פלוס מינוס, מסורתית אבל לא דתית, רוצה לקיים חיים מערביים ליברלים, להניח תפילין, לעשות סדר ולצום בכיפור. הקווים מתכנסים, לא מתפזרים. אל תאמינו למריבות באולפנים, תשאלו את החברים במילואים.

אבל הפצלת הזאת, כמו פטרת ברגליים, לא עוזבת אותנו. נתניהו הוא רק הסימפטום. בחסות האובססיה שלו להישאר בתפקיד, הוא מנצל את הפצלת לטובתו, זה נכון בשבילו פוליטית ומגונה מהותית בשבילנו, אבל הוא לא שורש הבעיה. זה אנחנו.

כמו אש על הפנים

זה הזמן לשים מראה מול הפנים שלנו: אם נמשיך ככה, כשנתניהו ילך – המצב יחמיר. הוא מאחד כל כך הרבה פצלנים נגדו, שמפחיד לחשוב מה יקרה כשגם הם יתפצלו. הרי ממשלה שלמה קמה כשמה שאיחד אותה היה הפסילה שלו: זאת היתה ממשלה לא רעה שקמה מסיבה גרועה.

נתניהו הוא רק כולא הברקים. אם אנחנו מפוצלים עכשיו, נהיה מפוצלים גם בלעדיו. סיבות לא יהיו חסרות. אם דווקא בתקופה שבה הפערים בינינו הצטננו עדיין הרחובות בוערים, אזי כשלא יהיה פה מנהיג דומיננטי, נהפוך לפלנגות.

הפתרון: לעצור את הפצלת עכשיו. במלאת 16 שלטון נתניהו בהפסקות קלות, ואחרי מחאת קורונה, בלפור, קפלן, בגין, רפורמה ועוד עילות ששכחתי, ובשבוע שבו התקציב עבר בקואליציה הרחבה ביותר שהיתה פה בעשור האחרון – אפשר לחשב פיצול מחדש.

הממשלה הבאה צריכה להיות ממשלת משרתים רחבה. אנחנו צריכים שיהיו בה קיצוניים בחוץ שיתקפו אותה משני הצדדים וכמו ואן דאם היא תתגונן בשתי הידיים. פתאום נגלה שעילת הסבירות היא לא עילה ליותר ממבזק חדשות ויועמ"שית היא לא גיבורת תרבות . אה, וגם שאין רפורמה משפטית אלא עבר אתמול חוק חלבי שנותן וטו לאופוזיציה בבחירת שופטים והוא יחול בכלל מהכנסת הבאה.

גבירותי ורבותיי, סדר הדברים הפוך: היום שאחרי נתניהו יגיע כשנמגר את הפצלת בתוכנו, כי אז גם לא יהיה לו מה למכור. אם נרוקן את הנפט במיכליות הפילוג, הוא יפסיק לזרוק גפרורים.

 

הבטחתי לכתוב כשנסעת

הבן שלי אביב נמצא עכשיו במסע לפולין במשלחת בית ספרו אמי"ת בר אילן. ברביעי הם הגיעו ליער הילדים בטרנוב, אחד מהמקומות היותר מזעזעים ובו נרצחו 800 ילדים שנשפכו חיים מהמשאיות ישירות אל בורות ההריגה. זה המכתב שהוא קיבל ממני כשהגיע לשם:

"אביבון, אחד מהשירי שואה שאתה פחות מכיר שכתבתי הוא לזמרת דיקלה, ונקרא "שורה קטנה של שיר". הוא מבוסס על יומנה של אתי הילסום מאמסטרדם, שכתבה על החיים שלה בתקופת השואה. היא מצאה טוב בכל רע בפרנציפ. היא רשמה לאלוהים שהיא דואגת לו, כי היא  כבר תסתדר.

הנה מתוך היומן שלה: 'אלוהים אתה רואה? אני דואגת לך היטב. לא רק דמעות ופחד – בבוקר גשום ואפור כזה אני אביא לך גם שיח יסמין ריחני ואת כל הפרחים שייקרו בדרכי.' ואז היא ביקשה: 'תן לי שורת שיר קטנה ביום, וגם אם לא יהיה לי נייר ומנורה כדי לכתוב, אלחש אותה אל שמיך הרחבים בערב. אבל תן לי מדי פעם שורה אחת קטנה של שיר'.

אתי נרצחה באושוויץ בגיל 29.

מההשראה שבה נלמד שגם ברגעי הסוף, הכל בסוף בראש שלנו. אם אנחנו נשארים בני אדם ברגעי משבר, אז אנחנו חיים. אם אנחנו מאבדים תקווה, אנחנו מתים. אם אנחנו דואגים לאלוהים, אנחנו חזקים מאלוהים: זה לא המצב בחוץ, זאת התחושה בפנים.

אביב אהוב שלי, בסיור הזה שלך בפולין, אתה רואה הרבה רוע ומוות. אבל דווקא שם – אפשר ללמוד על חיים אמיתיים, תקווה אמיתית ואמונה אמיתית. יש לך הזדמנות ללמוד על עוצמה מהמנטורים הגדולים בהיסטוריה.

לכן המסע שלך לפולין הוא מסע מחזק, לא מחליש. מעודד, ולא מייאש. אתה בעצמך הוא צאצא של מי שלא התייאשו, כמו הסבים והסבתות רבה שלך. אם הם היו מוותרים על התקווה, אף אחד מאיתנו לא היה פה.

אתה בעצמך שורה קטנה ויפה של שיר, אמא ואני כתבנו, המנגינה והביצוע שלך.. מתגעגע, אבא."

 

אני גיטרה

הטור "קלוג בשבוע" חוגג היום חצי שנה, זמן להגיד תודה. בזכותו אני מצליח לבשל את המחשבות שלי ולמזוג אותן בכפיות לכם הקוראים. התגובות שאני מקבל נותנות לי את היכולת לשים על האש את הטור הבא, ומעניקות לי אומץ לדבר הכי בסיסי שהיה אמור להיות פה: להתקלף ולהגיד מה שאני באמת חושב.

כשאתם מסכימים איתי זה משמח, כשאתם לא זה משמח לא פחות: כי אני יודע שאתם באמת לא מסכימים איתי, ולא מנהלים ויכוח עם קבוצה דמיונית שהכניסו לנו לראש שקיימת.

החברה הישראלית היא לא שתי קבוצות כדורגל, היא קולולם. תענוג לשיר אתכם.

 

יצירת קשר

ניתן לשלוח מייל ל: [email protected]

דילוג לתוכן